Tallenna

Tallenna

Tallenna

Meidän joulu Nostettu

Meidän joulu

Haluan pitkästä aikaa kertoa minun ja perheeni joulusta. Tässä postauksessa ajattelin valottaa joulun etenemistä sekä sen luomia tunnelmia minussa. Minulle sekä perheelleni joulu on hyvin tärkeä juhla. Silloin pysähdymme rauhoittumaan ja nauttimaan toisistamme. Jouluna emme anna minkään pahan häiritä, vaan keskitymme toisiimme sekä positiivisiin mietteisiin. Joulun aloitamme kokoontumalla kaikki jollekin sukulaisistamme, yleensä mummulaan. Siellä aloitamme aamun riisipuurolla kanelilla ja sokerilla. Tämän jälkeen alkaa jouluun valmistuminen. Osa yleensä lähtee joulukirkkoon, kun sitten mummulaan jääneet jäävät valmistamaan valtavia määriä jouluherkkuja. Yleisesti joulupöydästä löytyy kinkkua, kalkkunaa, porkkanalaatikkoa, bataattilaatikkoa sekä lanttulaatikkoa. Tämän lisänä joulupöydästä löytyy keitettyä bataattia ja perunaa yhdessä uunissa lämmitettyjen luumujen kanssa. Lisäksi joulupöydästä löytyy vihersalaattia ja oikeastaan kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Kun osa porukasta palaa joulukirkosta kello alkaa näyttämään jo sille, että on jouluruoan aika. Kello on tällöin jotakin 15:00 sekä 16:00 väliltä. Tällöin siirrymme valmiiseen pöytään ja aloitamme syömisen alkupaloista. Alkupaloina on yleensä kraavilohta, mätiä, aikaisemmin mainitsemani vihersalaatti, limppua sekä paljon kaikkea pientä suolaista napsittavaa. Tämän jälkeen pöytään tuodaan perunat, bataatit, laatikot sekä kinkku ja kalkkuna. Tunnelma on iloinen ja rauhaisa. Olohuoneen täyttää iloinen puhe. Pääruoan jälkeen aivan jokainen on ähkyssä, mutta sen jälkeen on vuorossa pakollinen jälkiruoka. Jälkiruokana toimii aina aivan mahtavan makoisa tyrninmarjarahka. Tämä jäädään syömään pääruoan jälkeen pöytään, jonka jälkeen aloitetaan ruokien kylmään laittaminen sekä pieni pikasiivous. Ruokien siivouksen sekä ruokalevon yhteydessä jaetaan joululahjoja, joita nyt aikuisiällä ajatellessa tulee aivan liikaa. Tunnelma on rento ja jokainen joulu on todellakin täysin erilainen.

Lahjojen jaon ja pienen ruokakooman jälkeen siirrytään uudelleen ruokapöytään. Pöydässä on tälläkertaa tarjolla kahvit. Kahvilla yleensä syödään joulutorttuja, suklaata sekä piparkakkuja. Tämän jälkeen ruokakooma on niin kauhea, että jokainen vetäytyy höpöttelemään kuulumisia jonnekin mahdollisimman kauas ruokapöydästä. Ilta kuluu oikeastaan näin, kunnes tulee kotiin lähdön aika. Kotona sitten yleensä katsellaan jouluelokuvia ja heti, kun mahaan on edes pikkuisen tullut tilaa alkaa aivan järkyttävä suklaan ja vihreidenkuulien mättäminen, jonka aiheuttaman huononolon vuoksi sitten siirrytään nukkumaan.

Takaisin ylös